ЯНТРА

ГАБРОВО

Костадин Ангелов: Отборът има потенциал

  Добре дошъл в „Янтра“! Играл си в Габрово, сега се връщаш тук и като треньор. Колеба ли се преди да приемеш предложението на габровския клуб?

-Не, и ще ти кажа основната причина каква е. Аз гледах отбора и вярвам, че има голям потенциал. Сигурен съм, че това не му е мястото. Всеки треньор, отивайки някъде, знае, че трябва да има потенциал, който той по свой начин ще се опита да развие. Това е едната причина. По-важната причина обаче са хората в клуба. За мен най-важното нещо за развитието на една организация са хората. В един клуб, фирма или каквото ще да е хората трябва да са честни, да са добри и да имат над средния интелект. Тук, в клуба, се случва точно това. Между другото, не съм сигурен дали има някой клуб у нас с такъв тип хора. Аз исках да го постигна това във „Витоша“, но не успях, за съжаление. Другото е, че явно ми е хвърлен на мен пъпа тук, защото все ме дърпа насам. Едно е да си малък клуб в някакво място, където има много клубове, както беше в София и „Витоша“, друго е целият град да разчита на теб. Тогава и енергията, която се предава върху състезателите и треньорите, е различна. Аз бях в „Янтра“ точно в най-хубавите години, в които футболистите израстват – в началото. Мисля, че дължа на клуба нещо и съм сигурен, че има какво да дам. Не знам дали ще има резултат. Много е важно за мен самия да нямам големи очаквания. Имайки големи очаквания, хората допускат огромна грешка. Аз в момента не мисля за бъдещето. Искам всеки един ден да давам максимума от себе си, за да свършим работа.

-С какъв екип ще работиш?

Танчо Калпаков ще бъде помощник треньор. За треньор на вратарите разговаряме с Пецата (б.а.Петко Петков). Аз съм работил с него и искам да остане. Искам и Ацара (б.а. Стоян Ацаров) да остане и тук въобще не става въпрос за това дали той е някаква фигура в града, или не. Просто е добър човек и мисля, че мястото му е тук. Решението дали ще останат е тяхно.

-Вече направи няколко тренировки с отбора. Какви са впечатленията ти?

-Както казах, има потенциал. Сравнявайки с „Витоша“, когато отборът беше във Втора лига, не мисля, че потенциалът е по-нисък. Определено могат да станат страхотни неща. Но това ми е на първо четене. Тепърва трябва да се опозная с играчите. Между другото колективът е страхотен. Само и единствено за това си заслужава да влезеш в съблекалнята и да работиш с тези момчета.

-Не са в психологическа дупка, така ли да разбирам?

-Нямам представа. Ясно е, че загубите товарят. Аз съм човека с най-много загуби в „А“ група, така че имам представа (смее се). Аз вярвам, че има едно основно правило в живота и то е, че каквото даваш – това получаваш. Вярвам в баланса и че когато се трудиш и не се отчайваш, няма шанс да нямаш късмет. За мен е това – много труд и точната ситуация. На това хората му казват късмет, а аз му казвам резултат от всичко, което е било преди това.

-Поемаш отбора в трудна ситуация – след серия от пет поредни загуби в първенството. Имаш ли рецепта за излизане от нея?

-Аз се промених доста, откакто се занимавам и с мениджърска работа. Седях отстрани, гледах треньорите и си правих анализ на моите грешки. Сигурен съм, че няма да ги допусна пак. Имам самочувствие за себе си, че съм добър в тази дейност, иначе нямаше да се занимавам с това. Тези две години, в които не се занимавах с треньорство, осъзнах, че нещото, което най-много ми липсва, е играта. Да можеш ти първо да прецакаш противника, второ – да предадеш нещата, които са ти в главата, на играчите така, че те да те разберат и трето – контактът с футболистите. Типичният български футболист е с татуси като мен, който си пада по някоя чалга певица, мечтата му е да кара скъпа кола и върхът на кефа му е да хвърля салфетки от масата. Това означава, че те, ако искат наистина да претърпят някакво развитие в положителна насока, трябва да променят манталитета си първо. Усещал съм в много ситуации, когато им говоря за живота от гледна точка на енергия, на труд, на това, как се получават нещата и как се движи светът, че някой си ме мислят за луд. В крайна сметка обаче в една лудница като влезе един нормален кой е лудият? Не само футболът е основното нещо, за да имаш успех. Основното нещо е да спазваш баланса. Ако нямаше някаква сила, която да държи Луната около Земята и звездите на мястото им – всичко щеше да се разруши. Ние, хората, си мислим, че можем да контролираме всички тези неща, а истината е, че първо трябва да прогледнем в себе си. Казвам го на база на опита, който имам. Всички казват, че имам голям късмет, а аз знам, че не е късмет, а много труд, ментална подготовка и психика. Когато паднеш, най-важното е да можеш да се изправиш. Също така, когато избереш пътя, както в момента се случва, той трябва да е най-трудният, защото е най-истински. Лесните пътища са временни. Ако можеш да се пребориш да ставаш след ударите и да се изправяш, тогава успехът ще е по-дългосрочен.

-Какво според теб трябва да се свърши тук в краткосрочен план и съответно в по-дългосрочен?

-В краткосрочен план трябва да си свърша работата, това е най-важното (смее се). Аз никога не се крия зад играчите. Когато един отбор губи или печели, вината на 60-70 процента е на треньора. Просто трябва да си свърша работата така, както ми е в главата. Дългосрочни планове нямам. Искам ей сега като излязат на тренировка да дадат максимума от себе си, а аз обещавам, че всеки ден ще е така. Ще видим, какво ще се случи.

 -Какъв футбол ще играе „Янтра“ под твое ръководство?

-Много е важно да уважаваш противника. Ако ти не си подготвен за противника и си го подценил, независимо как се казва той, ти вече предварително си загубил битката. Така че спрямо противниците ще използваме различни похвати. Познавам много добре Втора лига, гледал съм по 3-4 пъти всички отбори. Топ отборите, които играят най-силен футбол в групата, са „Лудогорец-2“ и „Локомотив“ (София). На нас ни предстои мач с много силен противник, което е супер. Това означава, че ние ще видим къде се намираме точно и колко сме успели да свършим тук за седмица и половина работа. Аз обичам офанзивния футбол, обичам той да е ефективен и ми харесва след всеки мач играчите да се прибират лазейки, но удовлетворени.

-Със сигурност това биха искали и хората, които идват на мачовете – да виждат, че играчите се борят, влагат и искат победата, дори да не успеят да я постигнат.

-Има една поговорка при нас, че в България всички разбират от футбол, но истината е, че публиката е барометър. Разбира се, винаги ще има някой, който ще псува и няма да е доволен, но това са онези фигури от тълпата, които винаги са недоволни. Но когато общата маса не е доволна, значи треньорът не върши работа. Футболът се измени много, стана много бърз и физически. Реално ние трябва да се нагаждаме към това, защото ако сме безразсъдно смели, загубите ще тежат на играчите. Връщам се на баланса – трябва да сме балансирани. Тоест, да излизаме и да притесняваме противника, но знаейки неговите силни и слаби страни. Да вземем за пример предстоящия мач с „Лудогорец-2“. Аз ги познавам много добре и знам, че ако излезем да ги срещаме на висока линия, ще ни разчекнат. Те имат един играч, на който прякорът чу е „Поршето“. Значи в тази ситуация трябва да подходим разумно. Някой отбори ще притесняваме и високо. Една къща обаче се строи от основите, от мазето, а основата на футбола е защитата. Докато аз не видя, че играчите са перфектни в защита, няма да си позволя да предприемаме големи рискове. Защитата е математика и принципи, които играчите трябва да разберат. За съжаление, тази седмица и половина, които имахме, не съм сигурен дали ще са достатъчни, но ще се пробваме.

-Може би не толкова добре за теб, че първият ти официален мач начело на отбора и то домакински ще бъде точно срещу „Лудогорец 2“?

-Ще ти кажа нещо интересно. Аз се чувам почти всяка седмица с Тодор Живондов – техния треньор. Говорим си много за футбол. Понеже на мен ми липсваше треньорството през последните две години, аз седнах и им изгледах всички мачове и им направих анализ, който му го изпратих на него. Така че той знае, че аз съм наясно с техния отбор. Днес пак се чухме и разбрах, че той даже е изпратил някой, не знам кой, да гледа нашите тренировки, защото не знае ние какво ще предприемем. Това си говорехме, че за мен този мач ще бъде много интересен и даже ми се иска да седна на трибуните да го изгледам заедно с него и да го коментираме, но няма да имаме тази възможност.

-Да очакваме някакво тактическо надлъгване, така ли?

-Да, да, ще е много интересно. Той е пред нас, защото е работил повече с отбора. На мен ще ми е по-трудно, но това е много яко. Аз обичам да започвам трудно. Предпочитам труден старт и лек край, отколкото лек старт и труден край.

-Проблем е това, че на този етап няма да можеш да използваш контузения Пламен Кожухаров.

-Да, така е. Аз му казах и на него миналия ден на тренировката, че за мен той и Митко Митков от „Лудогорец-2“ двамата са най-добрите нападатели във Втора лига. Работил съм с него, познавам си го. Ще липсва много на отбора. Наистина това е най-големият ни проблем в момента и си мисля, кой да играе напред. Реално ние нямаме друг равностоен играч на този пост. Водихме разговори с един футболист, но той отказа. Но ако сме добри, ще се справим и без него.

 -Съвсем разбираемо, любителите на футбола в Габрово са леко разочаровани от последните резултати на отбора. Какво би им казал?

-Първо трябва да знаят, че хората преди мен наистина са дали всичко от себе си. Знам, че очакванията на хората са високи. В Габрово публиката обаче е различна. Бил съм тук 4 години и го усетих. Има си градове, в които публиката е с нисък интелект, а тази тук, като интелект и поведение, е близка до английската. Хората идват да гледат футбол и това е нашият коз. Тези хора знаят, че когато нещо хубаво се случва, по-късно ще дойде и резултатът. Надявам се да ме псуват по-малко (смее се). Това, разбира се, е в кръга на шегата. Знам, че ще има някаква по-различна енергия в предстоящия мач. Все пак съм нов треньор, ще има доста хора и ще има по-големи очаквания. Аз ще се опитам да им ги оправдая.

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Янтра надигра Розова долина в контрола
25.01.2023 23:41
Победа с 3:1 записа отборът на Янтра в третата си проверка преди подновяването на първенството във Втора професионална лига. Съставът на Живко Желев се...
Янтра и Лудогорец-2 направиха голово реми...
21.01.2023 20:36
При равенство завърши втората проверка на Янтра от зимната подготовка. Воденият от Живко Желев габровски тим прие на стадион „Христо Ботев“ дублиращия...
Юношата на Черно море Петър Иванов ще играе...
16.01.2023 19:00
Янтра привлече младият талант на Черно море Петър Иванов. Десният краен бранител идва в Габрово като преотстъпен до края на сезона във Втора лига. 19-годишният...
ВИЖ ВСИЧКИ