ЯНТРА

ГАБРОВО

Николай Василев: Ще преследваме победата във всеки мач

Футболното първенство в Северозападната Трета лига се подновява. В първия пролетен кръг лидерът в шампионата „Янтра“ (Габрово) ще гостува на последния в подреждането „Ювентус“ (Малчика). Три дни преди двубоя старши треньорът на габровския тим Николай Василев коментира подготовката, изиграните контролни срещи, новите попълнения и очакванията си за втория полусезон от първенството.

– Добре подготвен ли е отборът на „Янтра“ за предизвикателствата през пролетта?

-Едва ли има треньор, който да е напълно доволен от направената подготовка, но аз смея да кажа, че имахме достатъчно дълъг период да се подготвим добре. За късмет и зимата беше на наша страна и можахме да използваме терените пълноценно. Като цяло, смятам че отборът ни е готов за втория полусезон.

– Направихте наистина дълга подготовка – близо два месеца. Не им ли понатежа на футболистите?

-Чисто емоционално може би им дойде малко в повече. Физически обаче бяхме постигнали един баланс и бяхме наясно, какво и кога искаме да постигнем, за да сме достатъчно добре подготвени за старта на 8-ми март.

– Достатъчни ли бяха изиграните контролни срещи?

-За зимен период шест контролни срещи са напълно достатъчни. Да, провалиха ни се две добри проверки срещу „Загорец“ (Нова Загора) и „Локомотив“ (Горна Оряховица), в които можехме да видим още някой неща, но в крайна сметка и това, което направихме, е добре за отбор, който на практика е запазил гръбнака си.

– Коя от шестте проверки смятате за най-полезна?

-От всеки мач могат да се извлекат изводи относно състоянието на отбора, но може би най-полезна за нас беше проверката с „Литекс“ в Ловеч – мач, в който сверихме часовника си. Важно беше да се ориентираме, къде точно се намираме  и върху какво трябва да работим. Видя се, че ни чака страшно много работа ако искаме да спечелим групата и да бъдем готови евентуално за професионален футбол.

– Четирима са новите играчи в отбора. Доволен ли сте от направената селекция?

-Разбира се. Идеята беше да надградим върху това, което имахме през есента, за да продължим доброто си представяне и да завършим първенството там, където завършихме и първия полусезон. Смятам, че на този етап за отбор от  аматьорския футбол имаме достатъчно добра конкуренция в състава. Доволен съм от показаното от всички. Всеки един, който е в отбора, заслужава мястото си и ще се бори да бъде сред стартовите единадесет.

– Ще продължите ли традицията да давате възможност за изява в мачовете и на най-добрите юноши от школата?

-Лично за мен това е нещо като кауза. Аз обичам да работя с млади хора и искам да им давам шанс така, както на мен някога са ми давали. Така че всеки, който заслужава да бъде в мъжкия отбор, ще бъде там. От тях зависи да грабнат шанса си и да се възползват от него.

– През есента преследвахте първото място. Сега обаче сте на върха и задачата да браните тази позиция изглежда по-трудна. Така ли е?

-Да, преследването през есента беше по-необременяващо. Идеята обаче си остава същата – ще излизаме във всеки един  мач за победа. Смятам, че първото място ни приляга най-вече като град, а също и като класа на състава, който имаме. Надявам се само първата позиция да не натежи на момчетата чисто психически. Това ще е и нашата треньорска задача – да ги накараме да продължат да се концентрират от мач за мач, без много-много да мислят за класирането. Ако продължаваме да побеждаваме както през есента – неминуемо ще завършим първи.

– Кои ще бъдат основните Ви конкуренти?

-Аз не смятам, че ще имаме лесни мачове изобщо. През есента беше така и сега не мисля, че ще е по-различно. „Севлиево“, „Партизан“, „Вихър“ и „Павликени“ са отборите, които се отличават в групата. Ще има и изненади – отбори, които са били на по-ниско ниво, може би са направили по-добра организация през зимната пауза и ще покажат друго лице. Може да има и от обратното. Не очаквам да ни е лесно, но всеки един мач зависи най-вече от това как ще играем ние.

– Какво бихте обещали на любителите на футбола в Габрово?

-Ангажиментът, който мога да поема към тях, е, че отборът на „Янтра“ ще се раздава и ще преследва с всички сили победата във всеки един мач. Нашето огромно желание е да имаме колкото може по-голяма подкрепа от хората на стадиона и извън него.  

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Загуба в последното домакинство за сезона
20.05.2024 20:40
Отборът на Янтра допусна обрат и загуби от Марек последното си домакинство за сезон 2023/2024. На стадион „Христо Ботев“ габровският тим отстъпи с 1:2...
Янтра приема Марек в последно домакинство...
19.05.2024 14:11
Янтра ще посрещне третия във временното класиране на Втора лига – Марек (Дупница). Срещата е от предпоследния 33-ти кръг на първенството е утре и ще започне...
Трето поредно равенство
13.05.2024 00:59
Янтра записа трето поредно равенство в първенството. В двубой от 32-я кръг във Втора лига „ковачите“ направиха 1:1 на стадион „Христо Ботев“ срещу борещия...
ВИЖ ВСИЧКИ