ЯНТРА

ГАБРОВО

Николай Василев: Ще преследваме победата във всеки мач

Футболното първенство в Северозападната Трета лига се подновява. В първия пролетен кръг лидерът в шампионата „Янтра“ (Габрово) ще гостува на последния в подреждането „Ювентус“ (Малчика). Три дни преди двубоя старши треньорът на габровския тим Николай Василев коментира подготовката, изиграните контролни срещи, новите попълнения и очакванията си за втория полусезон от първенството.

– Добре подготвен ли е отборът на „Янтра“ за предизвикателствата през пролетта?

-Едва ли има треньор, който да е напълно доволен от направената подготовка, но аз смея да кажа, че имахме достатъчно дълъг период да се подготвим добре. За късмет и зимата беше на наша страна и можахме да използваме терените пълноценно. Като цяло, смятам че отборът ни е готов за втория полусезон.

– Направихте наистина дълга подготовка – близо два месеца. Не им ли понатежа на футболистите?

-Чисто емоционално може би им дойде малко в повече. Физически обаче бяхме постигнали един баланс и бяхме наясно, какво и кога искаме да постигнем, за да сме достатъчно добре подготвени за старта на 8-ми март.

– Достатъчни ли бяха изиграните контролни срещи?

-За зимен период шест контролни срещи са напълно достатъчни. Да, провалиха ни се две добри проверки срещу „Загорец“ (Нова Загора) и „Локомотив“ (Горна Оряховица), в които можехме да видим още някой неща, но в крайна сметка и това, което направихме, е добре за отбор, който на практика е запазил гръбнака си.

– Коя от шестте проверки смятате за най-полезна?

-От всеки мач могат да се извлекат изводи относно състоянието на отбора, но може би най-полезна за нас беше проверката с „Литекс“ в Ловеч – мач, в който сверихме часовника си. Важно беше да се ориентираме, къде точно се намираме  и върху какво трябва да работим. Видя се, че ни чака страшно много работа ако искаме да спечелим групата и да бъдем готови евентуално за професионален футбол.

– Четирима са новите играчи в отбора. Доволен ли сте от направената селекция?

-Разбира се. Идеята беше да надградим върху това, което имахме през есента, за да продължим доброто си представяне и да завършим първенството там, където завършихме и първия полусезон. Смятам, че на този етап за отбор от  аматьорския футбол имаме достатъчно добра конкуренция в състава. Доволен съм от показаното от всички. Всеки един, който е в отбора, заслужава мястото си и ще се бори да бъде сред стартовите единадесет.

– Ще продължите ли традицията да давате възможност за изява в мачовете и на най-добрите юноши от школата?

-Лично за мен това е нещо като кауза. Аз обичам да работя с млади хора и искам да им давам шанс така, както на мен някога са ми давали. Така че всеки, който заслужава да бъде в мъжкия отбор, ще бъде там. От тях зависи да грабнат шанса си и да се възползват от него.

– През есента преследвахте първото място. Сега обаче сте на върха и задачата да браните тази позиция изглежда по-трудна. Така ли е?

-Да, преследването през есента беше по-необременяващо. Идеята обаче си остава същата – ще излизаме във всеки един  мач за победа. Смятам, че първото място ни приляга най-вече като град, а също и като класа на състава, който имаме. Надявам се само първата позиция да не натежи на момчетата чисто психически. Това ще е и нашата треньорска задача – да ги накараме да продължат да се концентрират от мач за мач, без много-много да мислят за класирането. Ако продължаваме да побеждаваме както през есента – неминуемо ще завършим първи.

– Кои ще бъдат основните Ви конкуренти?

-Аз не смятам, че ще имаме лесни мачове изобщо. През есента беше така и сега не мисля, че ще е по-различно. „Севлиево“, „Партизан“, „Вихър“ и „Павликени“ са отборите, които се отличават в групата. Ще има и изненади – отбори, които са били на по-ниско ниво, може би са направили по-добра организация през зимната пауза и ще покажат друго лице. Може да има и от обратното. Не очаквам да ни е лесно, но всеки един мач зависи най-вече от това как ще играем ние.

– Какво бихте обещали на любителите на футбола в Габрово?

-Ангажиментът, който мога да поема към тях, е, че отборът на „Янтра“ ще се раздава и ще преследва с всички сили победата във всеки един мач. Нашето огромно желание е да имаме колкото може по-голяма подкрепа от хората на стадиона и извън него.  

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Насрочиха отложения мач с Бдин
29.11.2023 13:30
Спортно-техническата комисия на БФС определи нова дата за двубоя между съставите на Янтра и Бдин (Видин) от 18-я кръг на първенството във Втора лига. Срещата...
Ясно е съдийското назначение за мача Беласица...
28.11.2023 19:41
Арбитърът от Перник Димитър Димитров ще бъде главен съдия на двубоя от 19 кръг на първенството във Втора професионална лига между съставите на Беласица...
Славия отстрани Янтра от турнира за Купата
23.11.2023 22:38
Славия се наложи над Янтра в двубой от 1/16-финалите за Sesame Купа на България. „Белите“ се възползваха от грешките на габровския състав и...
ВИЖ ВСИЧКИ